Skip to main content

Een eeuwigdurend huwelijk zal het nooit zijn tussen jou en je loopschoenen. Gelukkig hebben wij, als relatie-experten in deze materie, tips in overvloed om de tijd tussen jullie twee gevoelig te rekken. Succes gegarandeerd.

We hebben samen mooie tijden beleefd. De ellenlange tochten door de weide natuur gaan we allebei niet snel vergeten. Maar maak jezelf geen illusies, ze komen niet meer terug. Het is gedaan met jou op nummer één te zetten. Want laten we eerlijk zijn, en volgens mij besef jij het ook, het is op.

Tijd voor nieuwe loopschoenen (en een resem tips om het niet zo snel op een break-up te doen uitdraaien).

Tip 1: Loop af en toe een scheve schaats. Roteer je loopschoenen.

Je loopschoenen verdienen af en toe hun momentje rust. Zeker wanneer jij van de ene training in de andere vliegt. Loop je meer dan drie keer per week? Dan is het sterk aanbevolen om af te wisselen tussen meerdere paar loopschoenen.

Op die manier kan het zacht kantje waar je zo voor gevallen bent, het dempende materiaal, opnieuw zijn oorspronkelijke vorm aannemen en de demping garanderen die je gewend bent. Nog een voordeel: je schoenen hebben meer tijd om af te rekenen met het zweet dat jouw voeten produceerden. Met een beetje geluk geldt hetzelfde voor (zweet)geurtjes.

Tip 2: Hou zijn doen en laten nauwkeurig in de gaten. Registreer het aantal kilometers.

Hoeveel kilometer kan ik lopen met mijn loopschoenen ? We kunnen daar geen exact aantal op plakken. Dit hangt nauw samen met jouw loopstijl, de ondergrond waarop je loopt, het model van schoen, je lichaamsgewicht… Een goede richtlijn om je op te baseren is gemiddeld 700 à 1000 km per paar loopschoenen, voor de typische wedstrijdschoenen gelden weliswaar andere regels.

Je kan het aantal kilometers tegenwoordig heel eenvoudig bijhouden in loopapps zoals Strava, Garmin Connect… Op die manier krijg je een goede indicatie over de resterende levensduur van je schoenen.

runnerslab-levensduur-loopschoenen-verlengen-2

Vertellen jouw loopschoenen je op het eerste gezicht niet dat ze in de herfst van hun carrière zitten? Dan vertelt je lichaam het je waarschijnlijk wel door plotse pijntjes waar je nooit eerder last van had.

Want hoe meer kilometers je schoenen op de teller hebben staan, hoe moeilijker het dempingsmateriaal het heeft om terug te veren. Vergelijk het met een baksteen die je op een spons legt. Die veert ook niet meer terug.

Tip 3: Verwacht niet dat hij alles kan. Het is ook maar een loopschoen.

Loopschoenen zijn gemaakt om te lopen. Klinkt logisch toch? Maar – daar is de ‘maar’ – dus niet om te tennissen, padellen of dergelijke.

Vertonen jouw loopschoenen slijtage op abnormale plaatsen? Dan is het waarschijnlijk door de sleep- en zijwaartse bewegingen die tijdens deze sporten onvermijdelijk zijn.

Maak ook onderscheid tussen trailschoenen en loopschoenen voor de weg. Loopschoenen beschikken niet over de grip en de technische details om moeiteloos over rotsachtige, onstabiele, modderige stroken te hollen. De noppen onderaan je trailschoenen gaan dan weer razendsnel slijten bij veelvoudig gebruik op de verharde weg.

Laat elke schoen dus in zijn eigen sterkte. Des te langer gaan ze mee.

Tip 4: Behandel je metgezel met zorg en respect. Kuis je schoenen en vermijd warmtebronnen.

Het bovenwerk bij loopschoenen ging de jongste jaren een evolutie door. De tendens van ‘alles moet lichter en sneller’ werd doorgetrokken in het bovenwerk. Dit heeft zeker zijn voordelen qua comfort, maar zorgt ook dat er al eens sneller een scheurtje in het materiaal ontstaat.

Toch kan jij ervoor zorgen dat het niet zo ver komt. Bijvoorbeeld door je schoenen goed te onderhouden. Zijn je schoenen vuil? Dan kan er wrijving ontstaan tussen de vuile deeltjes en het materiaal. Scheurtjes kunnen snel volgen.

Neem een borstel, een emmer met water en eventueel wat detergent om het vuil weg te wassen. Schrobben maar. Wat je zeker niet mag doen, is je loopschoenen in de wasmachine steken of ze op de verwarming plaatsen. De warmte zal ervoor zorgen dat de lijm loskomt en je schoenen sneller stukgaan.

Laat ze dus op een natuurlijke manier opdrogen, maak gebruik van een schoenendroger of pas de oude truc met een stevige prop krantenpapier toe.

Een loopsok doet ook wonderen. Scheurtjes in het bovenwerk komen namelijk sneller voor ter hoogte van de tenen. Met een goede sok, die iets dikker is aan de tenen, is er minder kans op wrijving met het bovenwerk.

Nog een wijze raad: Knip je teennagels tijdig. Tijdens (lange) duurlopen kunnen je tenen omhoog krullen waardoor lange nagels langs binnenuit het materiaal van de schoen openschuren.

Snel last van slijtage aan de hiel? Let er dan op dat je veters los genoeg zitten zodat je vlot de schoen kan aan- en uittrekken. Anders kan de stof aan de binnenkant van de hiel scheuren.

Tip 5: Aarzel niet om de brokken tussen jullie te lijmen. Laat je loopschoenen herstellen.

Wees je ervan bewust dat niet elke schade onherstelbaar is. Bij Runners’ lab hebben we een atelier waarin we schoenherstellingen uitvoeren. In Tims handen zijn jouw loopschoenen veilig.

In veel gevallen kan hij scheurtjes in het bovenwerk repareren, vetergaatjes herstellen, lederen tippen aanbrengen, het materiaal in de hiel verstevigen en zelfs nieuwe rubber plaatsen op de buitenzool van je schoen. Let op, dit laatste is enkel aan te raden wanneer het dempingsmateriaal nog steeds oké is.

Denk je aan een break-up? Schakel onze expertise in.

Zijn er nog meer tips? Ongetwijfeld. Maar dit zijn onze vijf basistips. Zit je nog met een specifieke vraag over jouw loopschoenen en het onderhoud daarvan? Of wil je weten of het nog zin heeft om jullie relatie in stand te houden?

Doe dan gerust beroep op onze expertise en kom langs in de winkel met jouw loopschoenen. Dan kunnen wij je vertellen hoe lang je schoenen nog meegaan of kunnen we oordelen of jouw schoenen aan een opknapbeurt van Tim toe zijn.

Niet in de mogelijkheid om in de winkel te geraken? Stuur een foto door naar onze WhatsApp Live Chat (+32 479 05 65 99) zodat we jou vanop afstand kunnen bijstaan.

Kom langs bij Runners' lab